divendres, 7 de març del 2014

El nostre suro amb Lino It

Treballem amb Lino It

La pràctica que deixem en aquesta entrada ens proposa una nova forma per a crear, editar, publicar i difondre amb les TIC, com és el programa Lino It, que el podem trobar a Internet totalment gratuït i a disposició de totes aquelles persones que el vulguen emprar.
Lino It és un programa que ens permet crear suros virtuals emprant post-its o stickis per a plasmar en ells, la informació que desitgem. El programa és molt senzill d'utilitzar, i a més ens doóna moltes facilitats, és a dir, el podem descarregar al nostre ordinador o en qualsevol dispositiu mòbil (ja siga Iphone o Android), per a crear els nostres suros o afegir post-its en qualsevol lloc i en qualsevol moment.


Instruccions a seguir per a crear amb Lino It

A continuació, mostrem totes les instruccions per a poder accedir a Lino It, donar-se d'alta i començar a crear el nostre suro.

En primer lloc, obrim el nostre cercador habitual i posem "Lino It" en Google, per exemple. I fem click en la primera entrada que hi apareix.


Ara s'obri la pàgina principal d'aquest programa i ens indica per a quins dispositius podem descarregar Lino It, i dalt de tot a la dreta, tenim diverses opcions,  entre elles trobem "Sign up", que com es mostra en la pantalla següent, aquesta és la finestra que s'obri per a poder donar-nos d'alta i poder treballar amb el programa. Hem de dir, que també tenim la possibilitat de donar-nos d'alta des de una xarxa social, com pot ser Facebook o Twitter.

Ací hem de crear el nostre usuari, posant un nom i una contrassenya, i a més el nostre correu electrònic. La llengua d'aquest programa és l'anglès, peró açò no es cap impediment per a poder usar el programa.

Quan ja hem creat el nostre usuari, ens apareix la pantalla principal de Lino It, que serà la que surtirà cada vegada que desitgem entrar-hi. En primer lloc, destaquem "My canvases" que ssón tots els suros que nosaltres tenim ,és a dir, un canvas és la superfície del nostre suro en el que estaran tots els post-its. Una altra de les opcions que vevem a la pantalla és "Updated Canvases", en aquest cas els teus canvas s'actualitzaran. I en l'últim apartat de "Public Canvases", és el lloc on apareixen els canvases favorits dels usuaris.

En el quadre blau que apareix a la part dreta, tenim la possibilitat de crear el nostre canvas, en l'opció  "Create a new canvas", posant-li un nom a aquest nou suro i elegint el fons que tindrà. Com podem veure a la pantalla que es mostra a continuació,  una vegada hem posat "Create a new canvas", podem elegir un fons que ens dóna el programa o també podem pujar una imatge que nosaltres desitgem, bé descarregada d'Internet o bé perquè la tenim al nostre ordinador. 

Una vegada escolit la nostra superfície del suro, tenim aix d'aquestos fons, dos apartats. Un d'ells "Access to Canvas (Publicity)", en aquestes opcions podem fer que el nostre suro siga públic o privat, amb la possibilitat de que altra gent puga afegir els seus post-its si així ho dessitgem. Amb l'altra opció "Details", tenim la possibilitat de crear un sticky o post-it mitjançant e-mail, etc. 
Una vegada escollit, hem de premer el botó "Create a canvas", i ara sí que podem començar a crear.


Com podem veure en la següent pantalla, apareix el fons del nostre suro, i a la part dreta (en un cercle roig) , apareixen els post-its que podem inserir, una vegada triem un d'ells, podem escriure la informació que desitgem, canviar la lletra, el seu color, etc. La pantalla, mostra la forma que té una vegada hem escollit un post-it.
També tenim la possibilitat de posar icones als nostres missatges, en l'opció "Icon".
En l'opció de "Tag", podem posar un nom a aquest post-it con si es tractara d'una secció, pots tenir diversos d'ells amb el mateix nom.
Una de les opcions que tenim amb qualsevol post-it, és l'anomenada "Due Date" que ens permet posar la data que nosaltres desitgem que aparega aquest post-it al suro.

Una vegada tenim el post-its que desitgem, en cadascun d'ells tenim diverses opcions, que es troben en la part inferior de cadascú. Amb les 5 opcions que apareixen, podem editar-lo, enviar-lo per correu, copiar-lo, posar-li una data (l'opció explicada anteriorment), i l'últim d'ell, anomenat "Peel off" serveix per a eliminar aquest post-it.


En el mateix lloc, on podem elegir els post-its per al nostre suro, també tenim 4 icones amb diferents opcions de creació. A la pantalla següent es mostren les 4 icones (encerclades en roig), i a continuació expliquem els seus usos.
1ª-Imatge: podem afegir una imatge, del nostre ordinador, i podem afegir comentaris i canviar el seu tamany.
2ª-Vídeo: en aquest cas, podem afegir un vídeo, però solament, pot ser de Youtube i hem de copiar l'enllaç del vídeo en la casella que ens apareix.
3ª-Arxius extra: aquesta opció és per a posar qualsevol arxiu que tu tingues al teu ordinador, ja siga un vídeo un document, etc.
4ª-Post-it blanc: aquesta opció és una mica diferent, ja que et permet agrupar tots els post-its que tu desitges dins d'aquest.

En aquesta part de la pantalla, dalt de tot a la dreta, damunt dels diferents post-its de colors, tenim altres 4 opcions que tenen aquests usos.


-"My page": Ací surt la pàgina principal i apareixen tots els canvas que tu has creat.
-"Information": com es mostra a continuació, podem manar el nostre suro a qualsevol persona, amb aquesta URL, o també en l'opció "Embed Lino" podem publicar-lo al nostre bloc amb aquest codi, creant una entrada HTML.
-
-"Help": en aquesta opció ens surt una pàgina web, que ens dóna alguna informació sobre el programa, i alguns dubtes frequents que tenen els seus usuaris.
-"Logout": amb aquesta opció sortirem de l'entorn de treball.


Una vegada explicat el funcionament de Lino It, també tenim una altra opció amb aquest programa, com és l'oportunitat per a crear un grup. Aquesta opció hi apareix en la pantalla principal, com es veu a continuació.
En aquest cas, si premem aquesta opció "Create a new group" ens apareix la següent pantalla i tenim la possibilitat, com a administradors del grup, de donar-li un nom, posar una descripció per al grup i afegir una icona. També existeix l'opció de fer que el grup siga públic i tot el món puga entrar-hi, prèvia afirmació de l'administrador, o solament les persones que tu convides per a que estiguen en aquest grup.
Una vegada el grup s'ha creat, tenim la possibilitat de crear els nostres stickis amb altres persones, que estiguen en aquest grup, i compartir la informació que desitgem.
A continuació, apareix un enllaç que accedeix cap a un exemple de les famílies d'instruments fets amb Lino It, és a dir, hi apareix un suro relacionat amb aquesta temàtica de música que ens permet observar totes les característiques i elements de Lino It.




AMPLIACIÓ

Si l’explicació anterior no ha sigut compresa, es pot visualitzar aquest vídeo que mostra el funcionament de Lino It.



Aplicació didàctica

Aquest programa ens pot fer pensar en moltes aplicacions per a la nostra aula. La primera d’elles seria fer un suro per a tota la classe, és a dir, la mestra o el mestre de la classe corresponent seria l’encarregat/ada de realitzar un suro virtual, i això seria com l’agenda de classe. En aquest cas podria aparéixer cada dia un nou post-it que indicara la tasca que els xiquets han de fer per a casa, o notetes com a simple recordatori, o les dates dels exàmens, etc. Així, cada xiquet podria accedir quan ho necessitara (sempre que el Lino It siga públic) a la agenda col·lectiva de la seua classe. Però aquesta activitat, ens fa pensar en un xicotet desavantatge. Potser que no tots els xiquets i xiquetes tinguen un ordinador a casa, per tant, els qui no tinguen un no podrien consultar aquest suro. Però, podem trobar una fàcil sol·lució: el suro es podria visitar i donar-li un repàs cada dia a classe, per a que tots els xiquets el puguen veure, i a més a més, en l’aula o en la sala d’ordinadors de l’escola estan disponibles ordinadors, que els xiquets i xiquetes podrien demanar per a poder consultar la seua agenda col·lectiva.

Amb aquesta aplicació, estem fomentant l’ús de les TIC amb una tasca tradicional com és una agenda, ja que tots els xiquets i xiquetes tenen la seua agenda en paper, però ara també tenen una agenda en la web.

Una altra activitat que seria possible de fer a l’aula amb aquest programa seria la següent. Està pensada per als nens i nenes de l’últim cicle d’Educació Primària. L’activitat consisteix en que els alumnes facen grups de 3 persones i cada grup, després de finalitzar amb un tema de Coneixement del Medi, per exemple “El relleu de la Comunitat Valenciana”. Una vegada donat aquest tema a classe, els alumnes han de seleccionar un apartat o un element d’aquest tema, el que més els haja agradat. Amb aquesta idea, com per exemple: “Les platges de la província d’Alacant” o les “Muntanyes properes al teu poble”, els alumnes han de realitzar a classe una xicoteta explicació sobre el tema o la idea que han escollit. Per a fer-la necessitaran un suport, que serà fer un suro amb Lino It, amb aquest es recolzarà la seua explicació a la resta de companys. Al suro podran afegir els elements que desitgen i que siguen necessaris per a que tots els altres companys entenguen el tema del seu suro.

Amb aquesta activitat estem fomentant l’ús de les TIC, utilitzant aquest nou programa i fer participar a tots els alumnes. I a més a més, també es treballa la competència d’interacció amb el món físic (entre altres) ja que els xiquets i xiquetes van a tematitzar el suro amb un tema proper a ells, com és el relleu de la seua comunitat.

Per a finalitzar, solament ens queda indicar que amb Lino It hem trobat un altre recurs molt motivador, senzill, gratuït i amb un sentit educatiu gràcies a les TIC i les diverses possibilitats que ens ofereixen, sempre per a enriquir i millorar la nostra pràctica docent i el procés d’ensenyament i aprenentatge dels alumnes.


Aquesta imatge s'ha tret de http://ampaipse.wordpress.com/2011/02/page/2/

Per a finalitzar amb aquesta entrada, destaquem una vegada més la repercussió que tenen les TIC a la nostra societat i sobre tot a les nostres aules, farcides, cada vegada més d'alumnes, però tots ells amb disponibilitat de qualsevol recurs TIC entre ells, un ordinador per a realitzar qualsevol tasca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada